Playing Rules

The playing rules of ice hockey can differ per federation. The rules are usually quite similar, but the difference is in the details. The rules we describe here always apply, to everyone.

Person
Header image

Teams en speelveld

De teams mogen naast een doelman, 5 spelers tegelijkertijd op het ijs hebben staan. Maar er staat geen limiet op het aantal wissels dat een team mag doorvoeren. Er mag bovendien bijna altijd gewisseld worden en spelers die al eens zijn gewisseld, mogen terug het ijs op gezet worden. Eens op het ijs worden deze 5 spelers meestal verdeeld over 2 verdedigers en 3 aanvallers.

Het speelveld bestaat uit 3 zones: het verdediging vak, het neutrale vak en het aanval vak.
Om de schoten van het andere team tegen te houden, mag de doelman zijn hele lichaam gebruiken. Alle onderdelen van de bescherming kunnen ingezet worden.

Straffen en penalty’s

Soms worden er ook straffen, of penalty’s uitgedeeld. De penalty’s staan voor een aantal strafminuten. Minor penalty’s resulteren in 2 minuten straftijd, maar kunnen aangevuld worden met 10 minuten misconduct. Wanneer een game misconduct penalty wordt toegekend, moet de speler het ijs verlaten. Bij een major penalty, worden er 5 minuten straftijd opgelegd.

Voor zwaardere straffen kan er een match penalty worden opgelegd. Hierbij moet niet alleen de speler het ijs verlaten, er moet ook een extra teamgenoot voor 5 minuten het ijs verlaten.
Wanneer de matchofficial meermaals wordt belaagd (fysiek of verbaal) kan er ook een gross misconduct penalty worden opgelegd. In dat geval moet de overtreder het ijs verlaten, maar mag hij wel meteen vervangen worden.

De tegenstanders van het team dat een penalty krijgt opgelegd, verkeert tijdens de periode van een penalty in een powerplay. Zij zijn namelijk met een man meer. Van zodra het team scoort, mag de bestrafte speler het ijs terug op. Tenzij hij een straf heeft gekregen van 5 of 10 minuten, dan moet de straf worden uitgezeten.

Contact us

For urgent questions you can certainly contact us! Use the form form to check our social media channels and we will try to answer you as soon as possible. Thank you for your interest in ice hockey!